Radiofragment

Goedenavond, dames en heren luisteraars, van harte welkom bij weer een nieuwe aflevering van uw favoriete radioprogramma Eén Commentaar. Bij ons in de studio is aangeschoven, de meest besproken vrouw van de afgelopen week, minister-president Gerda van Leeuwen. Een hartelijk welkom derhalve ook aan u, mevrouw Van Leeuwen; we zijn verheugd dat u zich los heeft kunnen maken uit uw drukke werkzaamheden. “Dank u wel, meneer Van de Dingen, u weet dat ik graag op uw uitnodigingen inga.”

“Een van de eerste maatregelen die door uw nieuwe regering is afgekondigd is de herinrichting van de week; een maatregel die voor nogal wat opschudding in het land heeft gezorgd, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.”

De minister-president, die als eerste Nederlandse vrouw in dat ambt vaak gekscherend werd aangeduid als de première, wachtte een nadere uitnodiging niet af en stak meteen van wal. “Wij vonden het van het grootste belang om een duidelijk signaal af te geven naar de samenleving. Natuurlijk rekenden we op enig verzet uit kleine gemeenschappen die – dat moet gezegd – moedig weerstand bieden, om het eens Asterixiaans te formuleren, maar – met alle respect – dat behoort een beetje tot de folklore van dit land. Dat verzet is toch vooral gebaseerd op archaïsche gewoontes en overtuigingen die hun bestaansrecht al lang geleden hebben verloren. Kijk, vrijheid van godsdienst is een onvervreemdbaar recht, omdat het is afgeleid van het recht op vrije meningsuiting. Maar het weegt niet veel zwaarder dan het recht op het oprichten van – ik noem maar wat – een geitenfokvereniging, meneer Van de Dingen. En wij schrijven niet voor hoé burgers hun godsdienst wil bedrijven, maar wensen ook niet dat de samenleving wordt gebouwd rond religies. Wij noemen dat reli-centrisme en dat verwerpen we.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *