Deventer observaties 5

We zijn als pendelfietsers uit Deventer toch maar gezegend met die prachtige fietszuilen die er sinds enige tijd in de Stedendriehoek staan. Er moeten er rondom Apeldoorn in totaal zes zijn en één van die zes kom ik tegen op mijn dagelijkse fietstocht naar mijn werkadres in Twello.

De informatiezuilen kostten bijna een halve ton per stuk en de plaatsing ervan vormde het sluitstuk van het project ‘Fiets filevrij’.

De matrixborden geven aan wat mijn fietssnelheid is en wat – op grond daarvan – de verwachte reistijd is naar het volgende punt. Op de display verschijnt ook hoeveel fietsers al zijn gepasseerd. Beetje weinig informatie voor zo’n grote zuil? U zegt het!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMijn leven is er sinds de plaatsing van de zuil een stuk plezieriger op geworden en het is de investering van driehonderdduizend euro dan ook meer dan waard.

Het is alleen jammer dat ik elke keer nagenoeg met de zelfde snelheid over de magneetstrippen fiets, waardoor de geschatte reistijd telkens op de zelfde hoeveelheid kilometers uitkomt. Een kilometer sneller of juist trager doet er nihil-komma-niets toe.

De hoeveelheid fietsers die met mij langs de zuil fietsen groeit gestaag en dat wordt keurig aangegeven. Als die krengen het tenminste doen, wat maar sporadisch het geval is. En dan nog, welke wijsheden vallen er te ontlenen uit de data die door de zuilen worden geregistreerd?

Nou ja, het doel van het project is wel bereikt: ik fiets filevrij. Maar dat deed ik eigenlijk altijd al.